Tegendraadse ontdekkers
1 augustus 2020 · Iets meer dan 1 minuutMet enige regelmaat laat ik me inspireren door het universum. Het universum zit vol verrassingen en mogelijkheden. Raar en onbegrijpbaar, groot en onontgonnen. Het is een plek voor ontdekkers.
Een astronoom genaamd Robert Williams is zo'n ontdekker. In 1995 had hij een gek idee: hij wilde Hubble voor 100 uur richten op een leeg stukje ruimte. Williams’ collega's waren het niet met hem eens.
“It was a terrible idea and a waste of valuable telescope time. People would kill for that amount of time with the sharpest tool in the shed.”
Williams mocht zelf kiezen wat hij met zijn ‘Hubble Time’ deed, dus hij zette zijn plan door. Hij positioneerde Hubble op een donker stuk ruimte ter grootte van 1/30e volle maan. Wat ontdekte hij? Het licht van ruim 3000 onontdekte sterrenstelsels. Sommige 12 miljard jaar oud (het universum is 13.7 miljard jaar oud).

Een klein stukje van de ontdekking van Williams · NASA, ESA, S. Beckwith (STScI) and the HUDF Team.
Williams keek waar niemand wilde kijken. Hij volgde zijn eigen plan en weerstond druk van zijn collega's. Door de ontdekking van Williams werd het geschat aantal sterrenstelsels in het universum verhoogd met een factor 5. Van 10 naar 50 miljard. Een essentieel stuk in het beter begrijpen van de kosmos.
Wat als we deze les vertalen naar onze dagelijks leven? Het voelt veilig om te doen wat iedereen doet. Volg de gebaande paden en de toekomst lacht je toe. Maar wat als je dat nou eens niet doet?
De mooiste bedrijven, producten en ontdekkingen ontstaan immers tegen de stroom in. Juist als niemand het verwacht, wanneer iedereen zegt dat het verspilling is van tijd en energie. En als je dan toch slaagt? Dan valt ineens alles op z'n plaats en had het nooit anders moeten zijn.
Inspiratie: When Hubble Stared at Nothing for 100 Hours